RSS
 

Archiwum dla kategorii ‘Kulinaria’

Naleśnikowe wariacje

20 sie

Tak jak zapowiadałam, wczoraj wieczorem kuchnia należała do mnie. Nie przepadam za staniem przy garach jednak perspektywa tak dobrej kolacji wzięła górę.

Dlatego szybciutko zrobiłam farsz-szpinak z dodatkiem odrobiny soli, pieprzu, ząbka czosnku oraz żóltego sera. Naleśniki usmażyłam według standardowego przepisu.

W końcu nauczyłam się robić piękne okrągle naleśniki. Jeszcze niedawno musiałam sie sporo namęczyć żeby wyszły choc trochę podobne do koła..

Troche szpinaku na środek i zawijamy.

Efekt końcowy:

Było pyszne. Pojadłam:) Polecam wszystkim

 
1 komentarz

Napisane w kategorii Kulinaria

 

Szpinakowe dobrodziejstwo

17 sie

Antyoksydanty, żelazo, kwas foliowy, witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Samo zdrowie.

O tym, że nie ma nic lepszego niż szpinak przekonałam się dosyć niedawno, jedząc pierogi z tą zieloną ‚papką’, albo jak mówi moja mamusia z ‚trawą’. Na początku też byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego warzywa, ale ostatecznie te pierogi mnie przekonały.

Teraz bardzo często na moim stole gości szpinak, głównie z makaronem(muszelki, świderki, kokardki), a już niedługo naleśniki. Na samą myśl cieknie mi ślinka;-)

Na
http://pozytywnakuchnia.pl/
 znalazłam kilka ciekawych przepisów tj. pizza ze szpinakiem, lasagne, paszteciki, suflet szpinakowy, oczywiście naleśniki i wiele innych.

Przepis na farsz do naleśników lekko zmodyfikuję, tzn. do szpinaku dodam cebulę, czosnek i odrobinę soli oraz ser żółty.

Już wkrótce pochwalę się co mi wyszło:)

 
1 komentarz

Napisane w kategorii Codzienność, Kulinaria

 
 

  • Facebook
  • RSS